VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
View Entire Thread
PEL STUURT BRIEF NAAR RAAD OVER AV-FRIESO EN DE VERMOGENSTOETS

VERENIGING PLATFORM EEN- EN TWEEPERSOONSHUISHOUDENS LEEUWARDEN
MAROWIJNESTRAAT 8-C 8931 BT LEEUWARDEN
Telefoon: 058-2671636 E-mail: verpel@online.nl en pel@verpel.demon.nl
==================================================================

AAN DE GEMEENTERAAD VAN
DE GEMEENTE LEEUWARDEN
POSTBUS 21000
8900 JA LEEUWARDEN

Onderwerp:
- Vermogenstoets in
AV-Frieso 2015
Leeuwarden, 23/4/2015

Geachte Raadsleden,

Zonder enige ruchtbaarheid is bij de AV-Frieso in 2015 een verslechtering ingevoerd. Enerzijds is luid verkondigd dat de AV-Frieso nu toegankelijk is voor mensen met inkomsten tot maximaal 125% van het voor hen geldende bijstandsniveau, wat eerder 110% was, maar anderzijds werd gezwegen over het feit dat nu ook het spaargeld mede bepaalt of je wel in de AV-Frieso mag. Dat was voorheen nooit zo.
Plotseling mag het maximale spaargeld niet hoger zijn dan de grenzen die gelden bij de bijstand...
(zie de Toelichting bij het Aanvraagformulier, beide in de bijlagen te vinden)

Een voorbeeld: iemand met alleen AOW of iemand met WAJONG. Dit zijn beide lage uitkeringen. Op grond daarvan mag men in de AV-Frieso.
Maar stel: een alleenstaande met AOW heeft bijv. 10.000 euro spaargeld, waarvan een deel bestemd is voor de begrafenis of crematie. Niet helemaal ongebruikelijk bij AOW-ers. Dan mag diegene niet in de AV-Frieso. Kennelijk wordt hij/zij geacht een duurdere andere ziektekostenverzekering maar deels met spaargeld te betalen?
In de WAJONG wordt niet gekeken naar spaargeld. Stel dat diegene 6000 euro spaargeld heeft en alleenstaande is. Diegene mag dan ook niet meer in de AV-Frieso. Idem bij een lage WW of WAO/WIA ook als deze uitkering lager is dan 125% van het geldende bijstandsniveau.
In feite wordt de bijstandsvermogenstoets ook opgedrongen aan mensen die geen bijstand hebben en daarmee niets van doen hebben.

Hoe het zit met eigen vermogen in een eigen woning, is onduidelijk. Telt dat ook mee? Zo ja, dan is de toegang tot de AV-Frieso m.n. voor ouderen met een eigen huisje (meeste schuld vaak al afgelost) ook geblokkeerd... Het staat niet in de toelichting, maar we vragen het zekerheidshalve maar even.

Kortom: heeft men weinig inkomsten, maar de pech nog wat spaargeld te hebben: dan wordt men geweigerd voor de AV-Frieso.
De vraag rijst: hoe zit het met mensen die al in de AV-Frieso zaten toen er nog geen vermogensnorm was? Wordt nu opgevraagd hoeveel spaargeld men heeft en wordt men dan bij teveel spaargeld uit de AV-Frieso gegooid?!

Conclusie: Wat met de ene hand wordt gegeven: inkomensnorm verhogen van 110% naar 125% wordt met de andere hand op een andere manier weer teruggenomen...

Tenslotte: omdat de bijstandsvermogenscriteria gehanteerd worden, ontstaan weer situaties waarbij alleenstaanden niet en gezinnen/samenwonenden/alleenstaande ouders wel van de AV-Frieso gebruik mogen maken. Deze situaties waarbij bijvoorbeeld van even hoge inkomsten sprake is, ontstaan als het spaargeld van een alleenstaande die geen bijstand heeft maar laag betaald werk of een uitkering waarbij geen vermogenstoets geldt, tussen EUR 5895,- en EUR 11790,= ligt en dat van een gezin ook. De alleenstaande moet maar een duurdere verzekering nemen, het gezin hoeft dat niet. En vervolgens maar weer klagen over het niet-gebruik van de AV-Frieso door lagerbetaalden en uitkeringsgerechtigden? En hoeveel mensen met lage inkomens maar een halve ton op de bank zouden in het verleden van de AV-Frieso gebruik hebben gemaakt? Voor welk probleem is deze vermogenstoets een oplossing?
Samengevat: onze vraag is: zou u hier als raadsleden toch nog eens naar willen kijken, m.n. omdat deze vermogenstoets zonder daar enige ruchtbaarheid is gegeven, stilletjes werd ingevoerd?
Met vriendelijke groet,

secretaris ver. PEL
Bijlagen:
- Aanvraagformulier Collectieve Zorgverzekering
- Toelichting bij aanvraagformulier Collectieve Zorgverzekering