VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
REACTIE VER. PEL OP VERKIEZINGSMANIFEST FRIESE HUURDERSORGANISATIES (Deel 2)

VERVOLG: DEEL 2

6. Men roept corporaties en gemeenten op alleen daar te bouwen waar ook daadwerkelijk ook daadwerkelijk nog een huisvestingsvraag is.

Reactie: kennelijk legt men zich daar bij neer. De gemeente Leeuwarden wordt echter in 2018 verder uitgebreid met Leeuwarderadeel en dus komen er dorpen bij in de gemeente Leeuwarden. Heeft de gemeente dan daarvoor geen verantwoordelijkheid? Het gaat nu al achteruit: geen openbaar vervoer, alleen een busje op bestelling, geen winkels meer enz. We vinden dat de leegloop ook wordt bevorderd door het beleid t.o.v. de dorpen: er is mede geen vraag omdat dit zinloos lijkt: er wordt toch niet of nauwelijks meer enige nieuwbouw bij gezet. (punt 6) Dit is een kwestie van interactie.

7. Men roept de Friese gemeenten op maximaal bij te dragen aan het verlagen van de stichtingskosten van nieuwbouwwoningen en:

8. Men roept bouwbedrijven, commerciële marktpartijen en woningcorporaties op samen te blijven werken om vernieuwing en innovatie te stimuleren.

Reactie: beetje open deur die wordt ingetrapt. Bijvoorbeeld het punt van verlaging stichtingskosten nieuwbouw. (Punt 7) Hoe? (Grondprijzen kunnen alleen door de gemeente verlaagd worden, maar stichtingskosten bestaan uit veel meer componenten) Heeft men zelf ook ideeën? Zo hadden indertijd studenten een plan uitgewerkt om tegen veel lagere kosten dan gangbaar, een renovatie van diverse typen flatwoningen uit te voeren. Ook bouwbedrijven zijn toen bij de uitwerking betrokken geweest. Nooit meer iets over gehoord… (We hebben de stukken nog in archief)

9. Men vindt dat de corporaties gevrijwaard moeten worden van oneigenlijke belastingen en heffingen, zodat de huren met 20% omlaag kunnen.

Reactie: kennelijk wordt gedoeld op m.n. de verhuurdersheffing. Hierover zijn we het eens: die moet zo snel mogelijk verdwijnen, want ze leidt tot het doorberekenen ervan aan de huurders met onnodige huurstijgingen tot gevolg en tot het verkleinen van de investeringsruimte bij corporaties.
Zo zijn wij het eens met de Woonbond die in een Te Gast verhaal in de Leeuwarder Courant van 24/2/2017 stelde dat het hoog tijd wordt voor huurverlaging in plaats van verhoging.
Daarnaast vragen wij ons af of het huidige systeem van jaarlijkse huurverhogingen op termijn wel houdbaar is: het werkt immers als gestaffelde rente en in euro's krijgen de huurders van duurdere woningen een veel grotere jaarlijks huurverhoging voor hun kiezen dan de huurders van goedkopere woningen.

10. Men wil dat de woningcorporaties besparingsgaranties gaan afgeven op energiekosten en dat ze de subsidiemogelijkheden voor investeringen in duurzaamheid maximaal benutten.

Reactie: dit laatste is een open deur intrappen: een beetje corporatie probeert qua subsidie binnen te halen wat beschikbaar is. Betreffende besparingsgaranties: laten de corporaties eerst maar eens zorgen dat ze goed onderhoud plegen.

Tekst vastgesteld op de vergadering van het Dagelijks Bestuur van vrijdag 10 maart 2017.

Secretaris vereniging PEL