VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
BRIEF PEL OVER WOONRUIMTEVERDEEL SYSTEEM BIJ WBC WOONFRIESLAND

WONINGCORPORATIE WOONFRIESLAND
Postbus 91
9000 AB Grou
T.a.v. relatiemanagers Rudo de Bert en Karin Koopmans

Onderwerp:
Woonruimte
verdeling bij
WoonFriesland
Leeuwarden, 23/12/2016
L.S.,
Naar aanleiding van het gesprek tussen het bijna voltallige bestuur van ver. PEL en u op 9/12/2016 hierbij wat detaillering van een van de punten die zijn besproken. Deze brief dient ter verduidelijking waarop exact onze opmerkingen over het woonruimteverdeel systeem bij WF betrekking hebben.
Uit een eigen verslagje gemaakt door mw. Nellie Stap van PEL:
Op de vraag naar passend wonen voor een alleenstaande die net boven de laagste inkomensgrens komt, geeft WF aan dat er een aanpassing in het systeem van passend wonen komt. Als dit klaar is zullen zij het PEL daarvan op de hoogte brengen.
Waar gaat het precies om?
Details die ons opvielen bij het woonruimteverdeel systeem van WoonFriesland.
Gebruikte bronnen:
Link: https://www.woonfriesland.nl/ik-zoek-een-woning-/op-welke-woning-kan-ik-reageren
En het schema: Pssend_toewijzen_bepaling_inkomens_schema
Bij de toewijzing aan eenpersoonshuishoudens (alleenstaanden) wordt het volgende schema gebruikt:
1phh < 22100/jr huur t.m. 586,68
1phh 22100-35739/jr huur >628,76
1phh 35739-39875/jr huur > 710,68
1phh > 39875/jr huur: alleen spoedmodel

Het is bekend dat een aantal zaken t.a.v. woonruimteverdeling dwingend door het rijk is voorgeschreven, samen te vatten onder “u moet passend toewijzen zodat het beslag op de huurtoeslag niet te hoog wordt”.

Wat echter opvallend is en niet door het Rijk is voorgeschreven is het volgende:
Stel dat het inkomen van een eenpersoonshuishouden iets hoger is dan 22100 per jaar. Dan kan hij/zij bij u alleen een woning huren duurder dan 628,76
VRAAG: Waarom mag hij bij u geen woning huren in de prijsklasse van 586,68 tot 628,76?

Is men echter een tweepersoonshuishouden dat mag het gezamenlijk inkomen hoger zijn dan 22100 t.w. max. 30050 om in een woning te mogen met een maximale huur van 586,68. In beide gevallen gaat het echter om 1 maal huur betalen.
VRAAG: Waarom is bij een tweepersoonshuishouden een hoger inkomen toegestaan om nog in aanmerking te komen voor een woning in de laagste huurprijsklasse?

Overigens doet zich bij de tweepersoonshuishoudens hetzelfde verschijnsel voor als bij de eenpersoonshuishoudens indien men net iets meer heeft dan 22100 (1phh) of 30050 (2phh).
Ook bij de tweepersoonshuishoudens is dan de prijsklasse van 586,68 tot 628,76 ontoegankelijk en moet men huren vanaf 628,76

Bij de huishoudens met drie of meer personen (gezin mert kinderen) mag men met een inkomen tot 30050/jr. In een woning van max. 628,76 huur en heeft men een inkomen van 30050-35739 moet men huren vanaf 628,76.

Conclusie: de huurprijsklasse van 586,68-628,76 is uitsluitend toegankelijk voor gezinnen met kinderen en een- en tweepersoonshuishoudens die niet in aanmerking komen voor een woning tot 586,68 mogen naar verhouding een stuk duurder gaan wonen dan gezinnen met kinderen.

Wij zijn het hier niet mee eens en dit wordt op deze wijze ook niet door het Rijk voorgeschreven. E.e.a. zou nog te billijken zijn indien in deze prijsklasse uitsluitend grote eengezinswoningen te vinden waren, maar dat is niet zo: ook hier vindt men kleine en grote woningen.

Wij vinden dat ook deze woningen moeten kunnen worden toegewezen aan kleine (1 + 2) huishoudens mits passend bij het inkomen. Als tussenweg zou men nog kunnen denken aan bijv. De kleinere woningen in die prijsklasse te voorzien van een label: voorrang 1+2 phh en de grote woningen met het label: voorrang voor 3 of meer personen.

Tenslotte nog een punt wat al eerder is aangekaart bij zowel WF als Elkien: de leeftijdslabeling 55+ bij m.n. flats. Indien men jonger is dan 55 jaar mag men daar niet in. De Nederlandse Woonbond noemde dat indertijd leeftijdsdiscriminatie. Niet alleen daarom maar ook om praktische redenen zouden wij willen adviseren om die leeftijdsbegrenzing te laten vervallen. Men ziet namelijk indien een dergelijke gelabelde woning wordt aangeboden erg weinig reacties terwijl bij vooral de goedkopere laagbouw en flats het aantal reacties soms wel op 200 uitkomt. Ons advies zou zijn te proberen hoeveel reacties u krijgt als deze labeling is vervallen. Onze indruk is dat u nu uw eigen verhuurmogelijkheden wat in de weg zit.


Tot zover. Wij wachten uw reactie op onze opmerkingen over het woonruimteverdeel systeem af.
Met vriendelijke groet, namens het Dagelijks Bestuur in v ergadering bijeen op 23/12/2016,

secretaris

ANTWOORD WOONFRIESLAND: Zie volgende bericht