VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
Bruikleenovereenkomst is soms huurovereenkomst

VERENIGING PLATFORM EEN- EN TWEEPERSOONSHUISHOUDENS LEEUWARDEN MAROWIJNESTRAAT 8-C 8931 BT LEEUWARDEN
Telefoon: 058-2671636 E-mail: pel@verpel.demon.nl en verpel@online.nl

AAN DE BEWONERS MET EEN BRUIKLEENOVEREENKOMST VAN
CAREX IN DE OUDE AMBACHTSCHOOL

Onderwerp:
- Bruikleenovereenkomst
is soms huurovereenkomst

Leeuwarden, 3/12/2015

Beste mensen,

Wij hoorden dat jullie uit het schoolgebouw moeten vertrekken omdat Carex heeft besloten dat ze dit willen gaan verhuren aan het TCF, het Trainings Centrum Friesland.
We hebben begrepen dat jullie een zgn. bruikleenovereenkomst hebben met Carex. Wie bruiklener is heeft meestal weinig (huur)rechten maar wel veel plichten. De huurbescherming zoals die geldt bij een gewone huurwoning, geldt hier niet.

We willen jullie wijzen op het feit dat soms uitzonderingen mogelijk zijn. Zo sprak het Gerechtshof Amsterdam in 2013 uit dat mensen die anti-kraak woonden in een complex van woningcorporatie Stadgenoot, ondanks dat ze maar een bruikleen overeenkomst hadden toch recht hadden op huurbescherming, zoals die geldt bij een huurcontract voor onbepaalde tijd…
(Zaaknummer ECLI:NL:GHAMS:2013:4154)
Omdat zij de woonruimte vanwege een eerder vonnis van de kantonrechter al ontruimd hadden, kwamen zij in aanmerking voor schadevergoeding. Dus zelfs toen bleek e.e.a. niet zinloos te zijn geweest.

Nu hangt zoiets helemaal af van de omstandigheden van het geval, of een bruikleenovereenkomst als gewone huurovereenkomst opgevat moet worden.
Een rol speelt bijvoorbeeld: hoeveel moet er per maand betaald worden, moest er ook op voorhand een eenmalig bedrag betaald worden enz. enz.

Als jullie weinig zin hebben om te vertrekken (heeft Carex andere woonruimte aangeboden?) dan kunnen jullie bellen of mailen met het telefoonnummer of een mailadres in het briefhoofd. Dan zouden we eventueel met hulp van een advocaat of jurist kunnen bekijken of er in dit geval ook mogelijkheden zijn. We kunnen niets beloven, maar niet geschoten is altijd mis.

Op de achterzijde treffen jullie nog een artikeltje aan van de Huurdersvereniging Amsterdam naar aanleiding van bovengenoemde rechtszaak.

SAMENGEVAT: Wie iets wil kan met ons contact opnemen! 058-2671636
Er kan dan eventueel ook een afspraak gemaakt worden


Tijdelijke huurders hebben recht op huurbescherming
Gepubliceerd 23 november 2013 | Door Huurdersvereniging Amsterdam

Het gerechtshof Amsterdam heeft deze week bepaald dat de voormalige bewoners van de Parooldriehoek (Platanenweg en Olmenweg te Amsterdam) medio 2012 ten onrechte zijn ontruimd door woningcorporatie Stadgenoot en leegstandbeheerder Anti-Kraak. De bewoners gingen in beroep tegen een uitspraak van een kantonrechter dat zij, als anti-kraak bewoners, geen huurrecht hadden. De meeste woonden al sinds 2004 in het complex.
Het gerechtshof stelt dat de overeenkomst met Anti-Kraak een gewone huurovereenkomst is en de bewoners als huurders met regulier huurrecht moeten worden beschouwd. Een extra aanwijzing daarvoor zag het Hof in de verstreken periode voor tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet. Daarmee laat het Hof weten dat als de termijn voor tijdelijk verhuur is overschreden, de oplossing niet in anti-kraakovereenkomsten (gebruiksovereenkomst) gezocht kan worden. De rechtbank heeft het betaalde maandbedrag dan ook niet als gebruiksvergoeding opgevat, maar als huurbetalingen.
Na vijf jaar tijdelijke verhuur via Stadgenoot hebben de bewoners in 2009 een anti-kraakovereenkomst ondertekend met de organisatie Anti-Kraak. De wettelijke termijn voor tijdelijke verhuur was maximaal vijf jaar (inmiddels zeven jaar). Zij betaalden als ‘gebruiker’ € 150 tot € 160 per maand. Naar verwachting konden deze bewoners daar konden blijven wonen totdat Stadgenoot de voorgenomen sloop alsnog zou uitvoeren. Twee jaar later is echter besloten de woningen als studentenwoningen te gaan gebruiken, omdat de voorgenomen sloop/renovatie tot 2015 werd uitgesteld. Medio 2012 zijn de bewoners die er vaak al zeven jaar door een vonnis van de kantonrechter ontruimd. In het arrest van het Hof wordt dat vonnis vernietigd.
Omdat de voormalige bewoners van de Parooldriehoek al ontruimd hadden, kunnen zij een schadevergoeding en mogelijk een andere woonruimte claimen. Deze uitspraak is een mooie overwinning voor de huurders die de gang van zaken altijd bestreden hebben. Zij konden hun recht alleen halen dankzij gefinancierde rechtsbijstand en dankzij de gebundelde steun van Emile Blaauw Fonds, de Huurdersvereniging Amsterdam en Woonbond om de hoge proceskostenrisico’s te dekken. Daarnaast hebben de huurders hulp gekregen van Huurdersvereniging Oost, Wijksteunpunt Wonen Oost en de Bond Precaire Woonvormen.
De Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond zijn blij met deze uitspraak. Duidelijk is nu dat als een verhuurder start met tijdelijke verhuur van woning hij er op toe moet zien dat de voorgenomen sloop of renovatie ook werkeli