VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
Hoe huurders lekker worden gemaakt met onzin-renovatie scenario's in de West-Indische buurt

Woningcorporatie Elkien kwam op 17/2/11 met haar Nieuwsbrief 2 voor de huurders. SP en PEL met hun Nieuwsbrief 2 op 21/2/2011. Zie verder de website.
Voor de laagbouw lijkt hun scenario 1: bestaande woningen van buiten of van binnen isoleren en nieuwe badkamer, keuken toilet nog de beste optie. Maar zoals een huurder tegen me zei: dat is vooral achterstallig onderhoud en dan kan Elkien de huren niet verhogen.... Tja en dan is de exploitatie niet "rendabel", een veelgebruikt woord door Elkien.
Dus wat doe je: je lanceert bovenop scenario 1 scenario 2: ook de zolder (nu een vliering) tot stahoogte uitbreiden en een dakkapel erop. En de badkamer komt in het voorslaapkamertje. Hoe moet dat?? Hele dak eraf enz.? Wat kost dat? Of neem bovenop scenario 1 scenario 3: uitbreiding op de begane grond dmv. een uitbouw. Aan de keuken bv. vast, de klassieker bij particuliere woningverbetering van wat oudere huisjes. Paulus Jansen SP Tweede Kamerlid en bouwkundige waarschuwt: " Kijk uit bij de varianten met uitbouwen en dakopbouwen; dat is per m2 extra woonoppervlak naar verhouding duur. Je kan ook bij de toewijzing van woningen rekening houden met het beperkte woonoppervlak en grote gezinnen in het complex zo nodig een grotere woning elders aanbieden."
Als scenario 2 en 3 berekend zijn zal men schrikken van de huurverhoging, iets wat de Huurderswerkgroep nog niet beseft, want zij zijn naar verluidt aan het puzzelen met die uitbouw. Eenmaal geschrokken zijnde zal de corporatie zeggen: kijk, voor die huur kun je beter maar nieuw gaan bouwen... Daar zijn dit soort scenario's precies voor bedoeld: mensen lekker maken en die weg op laten gaan. Wat vervolgens blijkt een doodlopende weg te zijn. Voor de duplexen is scenario 1: samenvoegen. Consequentie: de helft van de huurders is zijn huis kwijt... Scenario 3: er 55-plus huizen van maken dmv. een galerij met lift aan de achterzijde. Kom op, weet men wel wat een lift kost?!
En wat te doen met de dan overbodige portieken? Wil men beslist 55-plus, maak dan aangepaste woningen op de begane grond (klasse: licht gehandicapt) en houd de etages voor alle leeftijden. Spaart een lift en een galerij. Hier is scenario 2 nog de meest realistische: isoleren (vergeet niet naar de vochtproblemen te laten kijken door een gespecialiseerd bureau) en de achterslaapkamer offeren door deze bij de nogal kleine woonkamer te trekken (bv. naar keuze van de huurder) En m.i. fietsenschuren te bouwen en de tuinbergkast bij de douche te trekken. (vermindert vocht- en schimmelproblemen in de douche van de bg. duplexen. Tip van Paulus Jansen) En... de portiek afsluiten en voorzien van een intercom. De muren die grenzen aan de portieken worden dan minder koud: helpt ook tegen vocht- en schimmelproblemen.
Kortom: mijn lijn zou zijn: achterstallig onderhoud herstellen en een beperkte renovatie.

secr. PEL