VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
Zowat de helft van alle laagbouw aan De Meenthe plat!...

Voorkeur woningcorporatie voor plan B:
ZOWAT DE HELFT VAN ALLE LAAGBOUW PLAT!

Zo eind maart verscheen een nieuwe Nieuwsbrief van het Woonbedrijf Regio Noord. [http://home.wanadoo.nl/dbpel/wonen/Nieuwsbrief2Meenthe.tif Let op: Is groot bestand! Openen met MS Document Imaging] Omdat men deze Nieuwsbrief door de link aan te klikken helemaal kan lezen, wordt hier niet beknopt herhaald wat daar in stond, behalve dan dat er een tweede bewonersavond zou volgen op 23 en 24 april 2007.

Op die avonden bleek, dat er een plan A en een plan B was gemaakt door de KAW, de architecten uit Groningen die zijn ingehuurd om de plannen van de corporatie uit te werken.
Plan B zou de voorkeur hebben van de KAW en dat plan houdt in:

Van de in totaal 179 laagbouwwoningen waarvan 75 drie slaapkamers hebben en 104 stuks vier slaapkamers, gaan alle 75 woningen met drie slaapkamers plat plus 2 blokjes met elk twee vierkamerwoningen, dus in totaal 79 woningen! Dat is zowat de helft van alle laagbouw in De Meenthe!
De corporatie wil daarvoor nieuwbouw terugbouwen met elk vier slaapkamers, alleen niet op precies dezelfde plaats. Hun plannen voor nieuwbouw zijn ruwweg als volgt:

Van der Lekplein: Dwars op dat plein staan drie rijtjes met elk vijf driekamerwoningen. Die gaan dan plat en er komt een rij nieuwbouw terug met vanuit de woonkamer zicht op het plein. Kijkt men naar de situatie ter plaatse dan is snel duidelijk dat lang niet hetzelfde aantal woningen teruggebouwd kan worden.
Exact hetzelfde verhaal geldt voor het Van Eesterenplein en voor de drie rijtjes woningen (15 in totaal) en voor het Rietveldplein (2 rijtjes van 5) en de Mondriaanstraat (1 rijtje van 5)
Verder staan met de zijkant naar de Kalkvaart nog drie rijen driekamerwoningen met elk 10 woningen per rij die men ook wil slopen en ook daar zou dan nieuwbouw terug moeten komen, met de woonkamer gericht naar het plein. Dat betekent ook daar dat de nieuwbouw dwars zou staan ten opzichte van hoe de huidige woningen staan en gezien de ruimte betekent dat ook dat er op die plaats minder nieuwbouw terug komt.
Dit werd verdedigd met het argument "dat in de praktijk toch niet iedereen vanuit een wisselwoning terugkeert in de wijk"...

Laat dat nu juist precies de bedoeling zijn van dit 'voorkeursscenario'... Het is precies hetzelfde draaiboek zoals deze corporatie volgt in de Boomgaardstraat oostzijde: 24 woningen plat en 21 veel duurdere nieuwbouw terug en in Lekkumerend-Noord: Gedeeltelijke sloop en renovatie van de rest van de laagbouw.
Vervolgens zit het er ook in dat nadat een teruggekeerde huurder verhuizen gaat, zijn woning wordt verkocht... Weer minder huurwoningen dus...
Scenario B levert m.i. ongeveer het volgende op:

1. Een deel van de huidige huurders kan niet terugkeren omdat de nieuwbouw voor hen te duur wordt en een ander deel niet omdat er simpelweg onvoldoende woningen terug worden gebouwd.

2. De verwachting is dat de nieuwbouw aanvangshuren vlak tegen de aftoppingsgrens huurtoeslag voor gezinnen gezet worden, die nu EUR 520,12 is. De aftoppingsgrens voor een- en tweepersoonshuishoudens is op dit moment EUR 485,33.

Woon je alleen of met twee personen (b.v. een eenoudergezin) in laten we zeggen de laagbouw met drie slaapkamers, dan zou je bij terugkeer weliswaar in een vierkamerwoning belanden, maar je hebt geen recht op huurtoeslag... In de praktijk betekent dit gezien het niveau van de inkomsten van de meeste huurders daar, dat men niet terug kan keren...
Daar moet ook bij aangetekend worden dat als men net iets meer heeft dan bijstandsniveau, men al geen recht meer heeft op huurtoeslag, omdat men als een- of tweepersoonshuishouden in de 'slechte' huurtoeslagtabel zit..
In zijn algemeenheid is het bovendien zo, dat ook dit jaar in tegenstelling tot de beloften van de nieuwe regering, de huurtoeslag opnieuw omlaag gaat per 1 juli 2007...

3. Verder rijst de vraag of voor de gezinnen met drie of meer personen ondanks de huurtoeslag de nieuwbouw wel betaalbaar is.

Het is duidelijk dat met name "de randen" van de laagbouw daar blijven staan in dit plan maar dat het hart eruit wordt gesloopt, evenals de genoemde twee blokjes van elk twee vierkamerwoningen, waarvoor waarschijnlijk niets wordt teruggebouwd om de pleinen te vergroten, dus puur om de ruimtelijke indeling. Typisch dat toen De Meenthe werd gebouwd, de toenmalige ontwerpers (en zo wordt het altijd gespeeld) gewoon oliedom waren en van een mooi ontwerp maken geen kaas hadden gegeten... Wat natuurlijk onzin is, want eind zestiger jaren kon men ook al goede ruimtelijke ontwerpen maken.

Ingekort verhaal. Zie verder op onze website voor de complete story...