VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
Enige aandachtspunten op sociaal gebied i.v.m. raadsverkiezingen 22/11/2017 DEEL 1

RAADSFRACTIES POLITIEKE PARTIJEN
EN DE FRACTIESECRETARIATEN
p.a. POSTBUS 21000
8900 JA LEEUWARDEN

Onderwerp:
- Enige aandachtspunten
op sociaal gebied i.v.m.
raadsverkiezingen 22/11/2017 Leeuwarden, 17/7/2017

Geachte raadsfracties,

Hierbij willen wij u een aantal aandachtspunten meegeven voor de komende raadsverkiezingen. Hieronder treft u een opsomming van een aantal aandachtspunten:

1. Wij zien graag een vereenvoudiging van de aanvraag voor Participatiepremie. In het verleden werd door de gemeente niet gecommuniceerd over het bestaan van dergelijke premie of dusdanig, dat uit publicaties niet kenbaar was, dat bijv. verstopt in een Beleidsregel of Verordening, de regeling was te vinden. Heldere communicatie had recentelijk de nodige bezwaarschriften kunnen voorkomen.

2. We willen de Individuele Inkomenstoeslag (opvolger Langdurigheidstoeslag) automatisch laten toekennen. O.i. kan dit mits:
De eerste aanvraag nog handmatig wordt gedaan. Voldoet iemand het eerste jaar aan de voorwaarden, dan voldoet diegene het tweede jaar enz. ook aan de voorwaarden, mits uit de gegevens van SZ NIET blijkt dat men inmiddels NIET meer voldoet aan een of meer voorwaarden.
Voorbeeld: iemand heeft in het tweede jaar een boete of maatregel gekregen, heeft bijv. onvoldoende gesolliciteerd, heeft inlichtingenplicht geschonden ed. Dan werd niet voldaan aan alle voorwaarden en volgt geen automatische toekenning van de individuele inkomenstoeslag.

3. Bij de Aanslag gemeentelijke belastingen dient de enige jaren terug verdwenen bijsluiter weer bijgevoegd te worden met informatie over bezwaar maken en kwijtschelding. De bijsluiter dient tevens op de gemeentelijke website gezet te worden. Dit punt is eerder na het verdwijnen van de bijsluiter door PEL aangekaart, maar de afd. gemeentelijke belastingen weigerde dit, kennelijk onder het motto: houd ze zo dom mogelijk?

4. Wij willen betere informatie aangaande schuldsanering waarbij niet alleen de plichten opgesomd worden maar ook de rechten.

Voorbeeld: iemand zit in de schuldsanering en heeft alleen via het CAK (incl. boete) nog de basisverzekering maar geen tandartsverzekering meer. Er ontstaat een acute noodsituatie m.b.t. gebit, kiespijn ed. De tandarts wil op voorhand cash geld zien: ongeveer 700 euro…
Weinig bekend is dat in noodsituaties zoals deze bijzondere bijstand gegeven kan worden. En er kan niet gevraagd worden om iets wat men niet weet…

5. Preventie van schulden: wij willen dat Sociale Zaken net als vroeger weer de mogelijkheid biedt dat zij de vaste lasten meteen inhouden op de netto bijstandsuitkering. Het gaat ons minimaal om de huurbetalingen om preventief huisuitzettingen wegens huurschuld te voorkomen. Men zou dit moeten kunnen aanvragen bij SZ. Als men een gemeentelijke uitkering heeft. (dus ook IOAW/IOAZ)

[Het zou overigens goed zijn als ook bij het UWV die mogelijkheid zou bestaan.]


6. Onkosten door gezondheidsproblemen vallen niet meer onder de bijzondere bijstand. Maar minister Asscher heeft gesteld: Het is aan de gemeenten om te voorzien in bijzondere bijstand bij gezondheidsproblemen. Het zou niet zo moeten zijn dat men vervalt in leenbijstand, waarbij in sommige gevallen dan weer een schuld wordt toegevoegd aan de schulden die men al heeft opgebouwd. Door gezondheidsproblemen ontstane onkosten die niet door de basisverzekering of aanvullende verzekering vergoedt worden moeten weer uit de bijzondere bijstand vergoedt worden.

Nu al gaan mensen soms maar niet naar een arts, omdat ze bang zijn ofwel medicijnen voorgeschreven te krijgen ofwel naar de specialist doorgestuurd te worden waarbij ze middels het eigen risico zelf de nota moeten betalen. En naast het eigen risico is er soms ook sprake van een eigen bijdrage.
Voorbeeld: de zgn. eigen bijdragen voor bijv. orthopedische schoenen, rolstoeltaxi (moet zelfs cash betaald worden!) ed. Ook al heeft iemand de duurste aanvullende verzekeringen: die eigen bijdragen zitten niet in het pakket.

7. De AV-Frieso wordt uitgebreid met een module (naar eigen keuze) waarbij men ook verzekerd is voor het eigen risico middels het aanvullende gedeelte van de AV-Frieso. Indien het draagvlak te klein is: de module beschikbaar stellen voor alle verzekerden van De Friesland.
[Een bureau onderhandelt namens alle Friese gemeenten met De Friesland. Leeuwarden zou dit punt bij hen kunnen inbrengen.]

8. Wij verzoeken de gemeente te stoppen met de tegenprestatie bij een bijstandsuitkering omdat strikt formeel die tegenprestatie volgens de wet niet verplicht is (maar gemeenten graag doen alsof dat wel zo is opdat ze het Rijk de schuld kunnen geven) en ongemotiveerde "vrijwilligers" oplevert en geregeld leidt tot arbeidsmarktverdringing en constructies waarbij in feite Sociale Zaken speelt voor uitzendbureau en winst maakt over de ruggen van mensen in de bijstand.

VERVOLG: ZIE DEEL 2