VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
PEL WIL PRO-ACTIEF ARMOEDEBELEID LEEUWARDEN

COLLEGE VAN BURGEMEESTER
EN WETHOUDERS
POSTBUS 21000
8900 JA LEEUWARDEN

Onderwerp:
- Pro-actief armoedebeleid Leeuwarden, 10/3/2017

Geacht college,

om met de deur in huis te vallen vinden wij, dat de gemeente een actievere rol moet spelen bij de armoedebestrijding want zoals u bekend is, is de armoede in Leeuwarden schrikbarend hoog. Talloze gezinnen en alleenstaanden leven op of onder de armoedegrens en moeten letterlijk elk dubbeltje omdraaien om rond te kunnen komen [blijkt uit cijfers armoedemonitor 2016].

Uit diezelfde Armoedemonitor blijkt echter ook, dat regelingen die tot doel hebben de armoede te bestrijden onderbenut blijven: soms maakt nog niet de helft van de rechthebbenden gebruik van deze regelingen en 18% van de minima maakt van geen enkele regeling gebruik. U zult het met ons eens zijn dat het hoge percentage niet-gebruik per voorziening/regeling een onwenselijke situatie is. Ter herinnering een paar cijfers uit de Armoedemonitor Leeuwarden. (mei 2016)

Tabel 2.5.1 Bereik collectieve zorgverzekering (de AV-Frieso)
Categorie 2016 2014
Doelgroep 9.007 8.544
Gebruik zorgverzekering 3.199 2.760
Percentage gebruik 36% 32%

Tabel 2.6.1 Bereik Kindpakket
Categorie 2016 2014
Doelgroep 2.341 8.544
Gebruik kindpakket 1.727 4.318
Percentage gebruik 49% 51%

Onderstaande tabel heeft betrekking op de volgende regelingen: kwijtschelding, bijzonder bijstand, inkomenstoeslag en zorgverzekering.

Tabel 2.7.1 Cumulatief gebruik minimaregelingen
Aantal regelingen Aantal Aandeel
geen enkele regeling 1.619 18%
1 regeling 3.612 40%
2 regelingen 2.072 23%
3 regelingen 1.440 16%
4 regelingen 264 3%
Totaal 9.007 100%

Vraag rijst nu: hoe dringen we het niet-gebruik (verder) terug?

a. Geautomatiseerde toekenning aan minima (m.n. indien in eigen bestanden van de gemeente aanwezig zoals bijstand, IOAW ed., kwijtschelding gemeentelijke belastingen enz.) voor zover de regeling wettelijk geen belemmering oplevert.



Als voorbeeld bij deze 1 voorstel: de Participatiepremie. Voor vrijwilligerswerk indien met bijstand heeft, moet toestemming aan de gemeente worden gevraagd. Wordt deze verleend, dan is bekend waar betrokkene vrijwilligerswerk gaat doen en of betrokkene voldoet aan de Beleidsregels Participatie om na 1 jaar voor een premie in aanmerking te komen. Men zou deze (250 euro) na een jaar automatisch moeten toekennen of indien dat niet mogelijk is, betrokkene of per post of via e-mail een aanvraagformulier moeten toezenden.
Via dit soort procedures zouden wij meer voorzieningen willen automatiseren of tenminste gericht minima willen benaderen waarvan de gemeente meent dat ze wel eens recht zouden kunnen hebben op een bepaalde regeling. Ook bij contacten tussen case manager en klant zou veel meer op regelingen gewezen moeten worden die voor juist die klant relevant kunnen zijn.

b. Voorlichting in het algemeen:
- de papieren voorlichting in stand houden via Huis aan Huis. (HaH) Wij vinden dat voorlichting niet exclusief via internet moet lopen. Dit laat onverlet dat in HaH ook geregeld op relevante websites gewezen zou moeten worden. Bij alle voorlichting geldt: herhaling is een deel van de kracht van de boodschap.

- Wat afdrukken van relevante stukken over regelingen op website gemeente in hal stadskantoor neerleggen. (dure folders maken niet nodig: het gaat om de inhoud)

- radio en tv: via de lokale omroep: hoeft niet alleen te gaan om advertenties: voorlichting past ook goed in sommige inhoudelijke uitzendingen: deze kosten niets. (Bijv. een programma over de stand van zaken armoedebestrijding in Leeuwarden.)

- de sociale media: kom ook met korte boodschappen (140 tekens) plus een verwijzend linkje op Twitter, LinkedIn, Instagram enz.

- mondeling collectief: avonden over regelingen en minimabeleid in buurthuizen in wijken waar verwacht kan worden dat er veel minima wonen. Adverteer hiermee via alle media en vertel er steeds bij dat de avond voor alle belangstellenden is, niet specifiek voor een bepaalde buurt. (Reden: mensen gaan liever niet in eigen buurthuis dingen vragen. Men loopt niet te koop met armoede. Men kan ook naar bijeenkomst in ander buurthuis gaan.

- zo nu en dan wat posters op de gemeentelijke plakzuilen. Hier hoort wel bij dat een veel strenger beleid gevoerd moet worden tegen commerciële bedrijven die daar alle andere legitiem aangeplakte mededelingen (non-profit) overplakken. Een gemeente als Groningen treedt daartegen streng op met boetes ed. Leeuwarden doet niets. Zonder beleid op dit punt is posters maken zinloos.

c. alle relevante formulieren doorlopen om te zien: zijn ze begrijpelijk? Zijn ze eenvoudig genoeg? Kunnen ze eenvoudiger gemaakt worden? Op dit punt is een aantal jaren terug al het nodige verbeterd, maar kritisch nalopen is nooit verkeerd.

d. nodig ook de Raad uit om met ideeën te komen