VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
View Entire Thread
VERVOLG BRIEF MET KLACHT OVER PRIVACYSCHENDINGEN DOOR HUISVUIL OPHALER OMRIN

VERVOLG VAN DE BRIEF: We hebben hier geen Diftar-systeem. Daarom zien wij er ook de noodzaak niet van in te registeren wanneer iemand en hoe vaak iemand huisvuil weggooit in een ondergrondse container. Ook al is er een Diftar systeem ingevoerd, dan nog is de vraag of er niet een minder privacy schendend systeem mogelijk is. Zo moet men in sommige gemeenten speciale huisvuilzakken kopen waar in de prijs de kosten van het ophalen al verwerkt zijn.

In het telefoongesprek met de Omrin is gevraagd waarom het systeem niet op bijv. postcode kon: per slot zitten er meerdere woningen onder 1 postcode. Koppel bijvoorbeeld kaartnummer aan een postcode en aan het nummer van de ondergrondse container. Toen kwam er een vaag verhaal over bedrijven maar bedrijven moeten zelf een vuilnisophaaldienst plus container (duur) regelen, omdat de Omrin daar het vuilnis niet ophaalt, terwijl het hier gaat om woningen die op een ondergrondse afvalcontainer zitten. M.a.w.: een irrelevante reactie.

Ook op de containerbakken voor de laagbouw zit een chip. Deze zit onderaan aan de buitenzijde en deze wordt vermoedelijk gelezen door de vuilniswagen als die de bak grijpt en leegt in de wagen. In de chip zit o.a. het huisnummer opgeslagen waar de bak bij hoort. Ook hier begrijpen we niet waarom geregistreerd moet worden hoe vaak een afvalbak wordt aangeboden om geleegd te worden, temeer omdat normaliter de vuilniswagen maar een maal per week langs komt.

Samengevat komt het hier op neer: Big Brother houdt ook al in de gaten wie wanneer en hoe vaak afval aanbiedt, ook zonder dat sprake is van een Diftar-systeem en daaruit kunnen weer van allerlei conclusies getrokken worden die niets te maken hebben met het aanbieden van afval.

Wij vragen ons af of er ooit een formeel B&W-besluit of een Raadsbesluit werd genomen om de afvalverwerking in Leeuwarden op deze wijze in te richten waarin tevens werd besloten om over te gaan op registratie op huisnummer. (en dus op bewoner)

Tenslotte: afgaande op wat wij lazen in het blad Binnenlands Bestuur op 2/5/2016 speelde al eerder een soortgelijke kwestie, aangekaart door een inwoner (Michiel Jonker) van die gemeente. (Bijlage 2)

De details in Arnhem kennen we niet, maar omdat het om iets soortgelijks lijkt te gaan, sturen we het weinige wat we hier over hebben, even mee.

In de hoop dat u naar deze tip/klacht zou willen kijken teken ik, mede namens de overige leden van het Dagelijks Bestuur,

Met vriendelijke groet,

Secretaris ver. PEL

te Leeuwarden.

Bijlage 1: brief Omrin 30/8/2013 aan inwoners van Leeuwarden.
Bijlage 2: enige berichten uit blad Binnenlands Bestuur d.d. 2/5/2016
over zaak Michiel Jonker tegen de gemeente Arnhem