VERENIGING P.E.L. WEB FORUM

  Voor opmerkingen en discussie m.b.t. wonen, huren, huurtoeslag, huisjesmelkers, kamerbewoning, kraken, volkshuisvesting, woningzoekenden-problemen, uitkeringen (m.n. de bijstand en de bijzondere bijstand), re-integratiebureau's, regelingen voor minima, additionele werkgelegenheid zoals v.m. ID/WIW-banen, sociale activering en werken met behoud van uitkering, loondispensatie ed., lokale belastingen zoals de OZB, Afvalstoffenheffing, Waterschap ed, kwijtscheldingsbeleid gemeentelijke belastingen en andere PEL-onderwerpen.

VERENIGING P.E.L. WEB FORUM
Start a New Topic 
Author
Comment
De FNV zegt: GEMEENTEN ORGANISEREN BROODROOF MET BIJSTAND

(tekst: FNV)

Gemeenten organiseren broodroof met bijstand
Bijstand? “Direct aan het werk” is het moderne motto van gemeenten. Mensen die een bijstandsuitkering aanvragen moeten iets terugdoen. Dat is het algemene idee dat veel mensen steunen. Daarmee worden anderen met een cao-loon vervangen. Het grondrecht op lonend werk wordt vervangen door werken voor een gift.
Voor werkgevers ontstaan nieuwe goedkope werknemers. Op de stageplaatsen heb je geen cao-loon. Het arbeidsrecht geldt niet, zoals (collectief) te onderhandelen voor loon. Ook bescherming tegen slechte arbeidsomstandigheden en doorbetaling bij ziekte zijn niet wettelijk geregeld.

Calculerende wethouders en creatieve ambtenaren

Dit is slecht voor mensen die wel voor een cao-loon werken. Vervanging is er niet alleen in zorg en plantsoenonderhoud, maar ook in taxivervoer, schoonmaak en schilderbedrijf.
De gemeente Groningen heeft een eigen beveiligingsbedrijf met bijstandsgerechtigden. Exit dure agenten. Weg veiligheidswerkers met (karige) cao beveiliging.
De gemeente Emmen laat een flink deel van het gemeentelijke plantsoenonderhoud door bijstandsgerechtigden doen. Weg hoveniers met cao. De bijstandsgerechtigden financieren door de opbrengst van hun plantsoenwerk werk wel weer een deel van SW-bedrijf. Calculerende wethouders en creatieve ambtenaren gaan hier hand in hand, de werkers voor een uitkering krijgen geen hoveniersloon.

De gemeente Coevorden haalt het wassen voor mensen uit de thuiszorg en laat dat door bijstandsgerechtigden doen. Weg thuiszorg medewerksters.

In het Gooi staan 4 gemeenten klaar met vrijwilligerswerk: In de thuiszorg, groen- en grijsprojecten, schoonmaakwerk, taxivervoer voor de Wmo of bij taalprojecten. In die sectoren verdwijnen mensen met onzekere arbeidscontracten en een (laag) cao-loon.
In Friesland starten 13 gemeenten nu een proef voor een jaar. Daar mag de verdringing onder meer plaatsvinden in de supermarkten. Maar ook in slagerijen, bij fietsenmakers, landbouwbedrijven en de vuilverwerking. De gemeente regelt voor de werkgever begeleiding, een aansprakelijkheidsverzekering, en alles wat er bij komt.

Goedkope bijstandsontvangers vormen de werkkrachten waarmee een bedrijf zijn bedrijfsvoering sluitend maakt. En op al die plekken verdwijnen mensen die een cao-loon verdienden. Of worden na vertrek vervangen door een stagiaire.
Recht op werk voor bijstandsgerechtigden

Hebben bijstandsgerechtigden zelf ook recht op werk? Ja natuurlijk. En ook op een fatsoenlijk loon. En op dezelfde belastingaftrek als werkenden. (scheelt gauw een paar honderd euro per jaar). En recht op een eigen mening. Nu moet je als bijstandsgerechtigde je mond houden. Een strafkorting is zomaar uitgedeeld.
Het recht op werk laten betalen door zwoegers met een laag loon en een onzeker bestaan is broodroof.
Henk van der Meer

Reactie secretaris PEL: Eindelijk iemand bij de FNV die de "grap" door heeft!
En... zoals het PEL al jaren zegt: het is DWANGARBEID!