|
RUKI'NIN GENEL BAKERY, ARTIZAN EKMEKLER, KLASIK PATISSERI FORUMU
RUKI'NIN AMATORLERE PROLARA BAKERY, EKMEKLER, KLASIK PATISSERI FORUMUDUR.
|
|
| Search For Similar Forums · Return to Website | ||
| Viewing Page 1 of 1 (Total Posts: 11) |
| Author | Comment |
inci turegun
Oct 11, 06 - 11:37 PM |
PAMAZAN PIDESI
Merhaba tekrar, Siz olsaniz, Ramazan pidesini nasil yaparsiniz diye merak ettim. Lezzet.com tr'deki ramazan pidesi tarifinde 1 kg una 50 gr maya demis. Ama kuru mu, yas mi yazmiyor. Yas maya mi demek istiyor acaba? Ne dersiniz? Kuru maya kullanacak olsam, 1 kg una ne kadar koymaliyim? Tesekkurler, |
RUKI
Oct 12th, 2006 - 11:49 AM |
Selam, Herhalde sizin sordugunuz tarifte,verilen maya yas-kek maya olur olsa olsa 1 kilo una; kuru maya asla olamaz cunku 50 gr kuru aktif maya anormal fazla bir maya olurdu bu; ama 1 kilo una 50 gram yas maya da inanilmaz fazladir- cabucak ve anormal sisirir pideyi-goruntusu pideye benzese de, lezzet kalite acisindan bu HIC AMA HIC dogru degil. www.ruki.org/pideler.htm de ramazan pidesi dahil bircok pide tariflerim var.Turkiye'de herseye, ekmekler dahil anormal fazla maya konma aliskanliklari var ve tabii ekmekler dahil hic de guzel olmuyor. OYSA ekmek, mayali hamurlarda olaganustu kaliteyi ve damak tadini saglamak icin, mumkun olan en az maya ile ve kabartma-mayalanma suresini uzun tutatak basarili kaliteli unlu gidalar elde edilebilir. Bu temel kuraldir mayali hamurlarda. Ama bu her urunde ayni oranda maya kulanilacak da demek degil tabii- ozetle tarifin nereden geldigi, kimlerce hazirlandigi, dogru bir urun icin dogru bir yuzdelerle hazirlanmis denenmis, test edilmis ve basarili bir tarif mi cok onemlidir.Basarili bir pide de, mesela Turkiye'deki insanlara gore, Avrupaliya gore, Amerikaya gore, hele de bu islerin mekkesi New Yorkluya gore, bana ve size gore de cok degisecek bir olgudur.Insan ne kadar kaliteli gida urunune alisiyorsa ekmekler, pideler vs beklentisi de o kadar yuksek oluyor tabii;-))) Beklentilere, edinilmis tecrubelere , agiz damak kulturune baglidir iyi ve dogru bir tariften elde edilecek urun basarisi.Pide de oyle.Sevgilerimle simdiden iyi bayramlar dilerim,ruki SU RAMAZAN PIDESI TARIFIM GUZELDIR RUKI’NIN GERCEK RAMAZAN PIDESI*** 1 kilo un -BREAD FLOUR VE/VEYA ALL PURPOSE FLOUR-HER IKISYLE DE ELDE EDILECEK PIDE DEGISIKTIR-HATTA KARISTIRABILIRSINIZ DE 10-12 gr tuz 30 gr yas taze maya--- OLCULEN SUDA suda elle eritin 700 gr/ml su 2 tatli kasigi seker bolca kepek unu----sekil verirken tezgaha cok bolca serpilecek USTUNE bir yumurta+bir yumurta sarisi ve bir cimdik tuzu cirp ve sur (VEYA koyu ayran kivaminda unlu bulamac yap suyla) EN USTE DE +susam ve corek otu serp HAMUR YAP- Dibe suyu koy+ elde suyun icinde yas mayayi erit+sekeri at ve karistir elle +icine tuzla karistirilmis unu at ve elle karistir;caput gibi hamur olunca ort ve 5 dakika dinlendir. 10 dakika yogur iyice gerekirse az az un ekleyerek- sadece ellere yapismamasi icin-daha fazla degil. Pide hamuru suluca ve islakca olur ama asla Italyan ciabatta (CIYABATTA OKUNUR) kadar zor bir hamur degildir. TARTIN VE KESIN-Simdi bunu 450 gramlik VEYA 250 gramlik veya daha kucuk parcalara bol ve cok gevsekce top yap, ustten elle biraz duzle ve de sivi yagli tepsiye koy ve ort ve en az 50-60 dakika dinlendir. S0N SEKIL VERMEK-Tezgaha kepekli un serp bolca ve cok yumusak ve mayalanmis pide hamurunu buraya koy elle ve de yumurtali karisima sokulmus ellerle , sadece 8 parmak kullanarak, sadece hamurun dis cepecevre halkasina adeta bir kenar yapin 2 elin parmak uclari ile, yani derin bir daire ciz parmak uclariyla (buna tirnaklama deniyor) + kabarik olan tam ortaya hic dokunma, sadece yine yumurtali 8 parmakla, 5 tas oynadiginiz gibi birbiriyle kesisen kareler veya baklavalar yapmak icin cizgiler yapin derin derin ## veya XX gibi . Ve elle cekistirerek pidenin genisligini ayarlayin tepsiye koyarken ve ONCE 2 ELLE UZUNLAMASINA CEKISTIREREK UZATIN ELLE- sonra daire seklinde duzgunce tepsiye yerlestirin- ortasina bolca susam +corekotu ekin. Ustunu ortun ve ilikca-esintisiz bir yerde SON DEFA mayalanip son defa kabarsin-mayalanma suresi pidenin buyuklugune kucuklugune gore degisecek-gozle elle kotnrol edin-iyice kabarsin. Firininiz 280-300-320 C = 560-600- 610 F yani ekmek yapilan isidan da yuksek olmalidir pide icin. Altlari ve ustleri de kizarana kadar pisirin. Afiyet olsun! PIDE YAPMAK ZOR DEGILDIR; OGRETMEK VE YAPMAK DA ZOR DEGILDIR; VE TURKIYE’DE 12 AY RAMAZAN PIDESI YAPILIYOR OLMALIDIR. NOT;OZETLE SUNU HATIRLAYIN KURU AKTIF TOZ MAYA VE YAS MAYA HESAPLARINDA; 40 GR KURU AKTIF TOZ MAYA ESITTIR=100 GR YAS MAYA
|
inci turegun
Oct 12th, 2006 - 5:56 PM |
Guzel bir ramazan pidesi tarifiniz olduguna emindim zaten. Sayfalarinizda gozume carpmamisti ama. Herhalde gozumden kacti. :) 30 gr yas maya diyorsunuz ama ben burdaki Wal-Mart vs gibi buyuk marketlerde yas maya hic gormedim. Hep kuru maya kullaniyorum. Elim ona cok alisti. 30 gr yas maya yerine ne kadar kuru maya kullanmaliyim? Bunu bir soyler misiniz lutfen? Hata yapmak istemiyorum da. Bir de neden pide icin firin isisi, ekmekten de yuksek olmali, aciklar misiniz? Tekrar tesekkurler, INCI |
RUKI
Oct 13th, 2006 - 1:54 AM |
formul su; EGER 100 gr yas maya eger 40 gr kuru aktif toz maya ise, 30 GRAM YAS MAYA KAC GRAM KURU AKTIF MAYADIR? CEVAP 30 BOLU 2.5= 12 gram kuru aktif toz mayaya esitti ki bu da ABD de 7 gramlik, 2 paket kuru mayadan 2 gram azdir .(2 paketin icinden bir cimdik alin mini kavanoza mesela startir yaparken vs kullanirsiniz) FLAT YANI DUZ EKMEK DENEN CINS EKMEKLERE GIREN PIDELER, yukseklikleri olmadigindan, tabana yayilmis cok fazla su miktarli bir hamur ekmek olduklari icin, yuksek firin isisi kullanilir, ayni mesela pizzalarda vs de oldugu gibi.En iyi netice boyle alinir.Dusuk isida ve daha uzun sure pisirmeye kalkarsaniz pideyi, pide kurur ve arzu edilen netice elde edilemez. Deneyin.Sevgiler, ruki www.ruki.org/pideler.htm
|
güngör
Oct 13th, 2006 - 5:47 AM |
sevgili ruki birkaç gün önce SOFRA adında yemek dergisi aldım.sayfa 23 de ramazan pidesi tarifi vardı.heveslenip yapayım dedim.bakın tarifinde neler yazıyor: 2 su bardağı un 1 çorba kaşığı tozşeker 1 çay bardağı sıvıyağ 1 çorba kaşığı yaşmaya tüm malzemeyi yoğurun.yarım saat dinlendirip şekil verip üstüne yumurta sarısı sürüp 180 c de 45 dk. pişirin. tarifi yaptığımda elimdeki hamurun şekli tıpkı kurabiye hamuru gibi bulgur gibi olmuştu.sinirlenip dergiyi çöpe attım.verdiğim paradan çok emeğime acıdım.sizinde herzaman dediğiniz gibi tarifleri aldığımız kaynakları dikkatli seçmeliyiz.ramazan pidesi başlığını görünce sizinle bunu paylaşmak istedim.her bir cümlenizde ayrı bir ders var.gerçekten bizim için bulunmaz bir nimetsiniz. |
inci turegun
Oct 13th, 2006 - 11:07 AM |
Cok tesekkurler. Sahiden de ben de artik gordugum her ekmek, hamur isi tarifini acaba Ruki Hn.olsa nasil yapardi diye dusunuyorum. Sizden cok yararli seyler ogrendim. Bunlar dogrultusunda zaman zaman nette yemek bloglarina uyari niteliginde yorumlar da yolluyorum. Hele bir tanesini biraz da uzdum galiba. :) Fena halde kanima girdiniz benim. :) Ama sizin profesyonelliginiz beni cok etkiledi. Onlardan da sizin gibi olmalarini beklemek mumkun degil, biliyorum ama madem bu isi nette "biz yemek sitesiyiz" diyerek yapiyorlar, isin dogrusunu bir parca da olsa ogrenmek zorundalar. gercekten de bulunmaz nimetsiniz bizim icin. Sagolun! |
inci turegun
Oct 13th, 2006 - 11:28 AM |
Evet, sitenizde ramazan pidesini buldum! Gozumden kacmis, ozur dilerim. :) Gercekten de her seyi aciklamissiniz orda. Sagolun. |
RUKI
Oct 13th, 2006 - 6:31 PM |
Inci Hanim, Degindiginiz konu, yani yemek siteleri vs hazirlayanlar icin benim de dusuncelerime sahip oldugunuzu goruyorum. Hepsine tek tek baktigimi ya da inceledigimi soylemem asla mumkun degil. Ama ben kendi sayfalarimi, ozellikle de tariflerimi internette ilk defa 1999 da,sundugumda, hic ama hic yemek baking ekmek sitesi yoktu Turkce olarak internette. Evet kendilerini egiterek , ciddiye alarak, en azindan elimizdeki Turk tariflerini mukemmellestirerek yemek siteleri kuracaklarini ve internette hic degilse, bir kisminin da dunyaya Turkce-Ingilizce Turk mutfagini en iyi sekilde tanitacaklarini sanmistim ben de! Ve birden cogunun ne is yaptiklari, amaclari mechul Turkce yemek siteleri enflasyonu basladi internette-ama cogu benim de derin hayal kirikligimdir- bu sitelerde ne yaparlar, ne kazanirlar, amaclari nedir bir yana INANILMAZ GAYRICIDDI , YAPILMASI BASARILMASI MUMKUN OLMAYAN, ADIM ADIM BIR URUNE ULASAMAYACAK COK TARIF GORDUM- VE uzuldum. Bircogu yarim yamalak ingilizcelerle tercumelerle ama cok eksik, bozuk tarifler, bazilari ise su veya bu siteden-webden alinti calinti. Yani onemlice bir kismi kendilerine ve yaptiklari ise asla saygisi sevgileri olmayan amaclari da mechul siteler-peki ne ise yarar bu cabalar, kime nasil yardimci olur ve kime ne satarlar cok mechul. BIZDEKI GENEL TUTUMU AYNEN MESELA ORHAN PAMUK'UN TURK ROMANCI OLARAK ILK NOBEL EDEBIYAT ODULUNU KAZANMASINA TURK MEDYASINDAKI TEPKILERE BENZETMEK DE MUMKUN. Kimse sevinemiyor,kimseler hicbirsey ogrenmemekte direniyor,kimseler kutlayamiyor, hickimse baskasinin basarisini icine sindirip alkislayamiyor, bircok insan dusmanca hislerden onunu goremiyor, cogu haset ve kiskanc, ve ozetle NOBEL KAZANAN bir yazarin ulkesi olarak ,durumun sonuna kadar keyfini cikartmayi, mutlulugunu hep birlikte yasamayi, 73 milyon birlikte sevinmeyi KUTLAMAYI bile beceremiyoruz. Iste bir firsat, bir musterek amac, Orhan Pamuk sahsinda Turkiye ILK NOBELINI KAZANMIS- psikolojik bayram yasardi baska bir ulke olsa -bizde nerede, biz gercekten de garip bir ulkeyiz.Ozetle Orhan pamuk ornegi guclu, cok guncel ve cok guclu bir ornek olarak aklima geldi. Turk milletinin buyuk bir yuzdesi kimsenin basarisini yureklice YUKSEK SESLE KABULLENMEYI, KUTLAMAYI asla icine sindiremeyen insanlar olmuslar;ondan ogrenmeyi, ona tesekkur etmeyi, onu kaynak-REFERANS gostermeyi, onunla isbirligi yapmayi ya da ondan daha cok nasil faydalarinizi asla uygun gormeyen, onun basarisini birlikte kutlamayi degil tam aksine dusmanlik hisleri dahi besleyebilen, ama mesela placiarizme -izinsiz bilgi emek calintilarina gelince her turlu beceriye sahip etiksiz bir koksuz egitimin urunu diye dusunuyorum ben. Ve cok cok uzucu tabii.Boyle bir toplumun urunuyuz ve bu insani 21. yuzyilda cok fazla uzuyor. Ozetle ben de diyorum ki, sayfalarima ulasan herkes keske sizin gibi faydalansa, sizin gibi kendisini egitebilse, sizin gibi acik beyinle, acik gozlerle bakabilseydi dunyaya ve tariflerime-tekniklerime, ve en onemlisi de YASAMA TABII. Bu bir akilli-secici, dusunen ve mukayese eden, sorgulayan gozlemcilik, ve yenilikleri yeni bilgileri kucaklayabilmektir, hayat boyu yeni seyler ogrenebilmektir ve de egitim, kultur, entellektuellik ve zeka meselesidir bence. Kucaklarim Ruki
|
RUKI
Oct 13th, 2006 - 6:48 PM |
Sevgili Gungor, KOTU VE KENDINIZI ALDATILMIS hissetmenize, kizmaniza sebep olan " ramazan pidesi tarifi" hayal kirikligi tecrubenizi bizimle bu forumda paylastiginiz icin de tesekkurler. Cunku tuketiciye birseyler satan, satmaya calisanlarin ne kadar ciddiyetsiz, hic test etmeden, on calisma yapmadan oylesine tarif bastiklarini da gosteriyor bu yazdikalriniz. Yazik-demek emeksiz para kazanmak bu kadar cok kolay oralarda. Ama 3 ise yarayabilir tuketicinin sizin gibi dusunduklerini yasadiklarini, hayal kirikligini, aldatilmisligini ozgurce ve surekli yazmasi, ifade etmesi=DUSUNCE OZGURLUKLERIMIZ : 1- bu ve benzeri yayinlar ya islerini daha cok ciddiye alacaklar ve COK DAHA PROFOSYONEL EKIPLERLE daha iyisini basarmak zorunda kalacaklar, veya kapanip yok olacaklar 2-Tuketici kesinlikle cok daha secici ve sorgulayici, dusuncesini hatta her yere, mesela bu mecmuaya da , bazi yemek forumlarinda yazmayi da ogrenecek-ve her yazilanin gercek tarif olmadigini YUKSEK SESLE ILETECEK, PAYLASACAK ve oteki tuketicileri de uyaracak, egitecek. CUNKU Turkiye uzun bir gecis koprusundedir cagdas mutfak egitimelrine/ tariflerine , SIMDI sadece ilkel bir baslangictadir bu konularda-yolumuz daha cok uzun-PES ETMEYIN, SIZ DE BU ISIN PRO AKTIF BIR PARCASI OLUN 3-TUKETICI BOYLECE GERCEK AKILLI VE SECICI OLMAYI OGRENECEK VE KENDISI ICIN EN DOGRU SECKIN BASARILI PROFOSYONEL KAYNAKLARI SECMEYI OGRENECEKTIR KUCAKLARIM,RUKI
|
sonr
Dec 5th, 2007 - 1:03 PM |
merhaba... burası hala çalışıyor mu...yani aktif mi hala?_?? |
RUKI
Dec 14th, 2007 - 8:56 AM |
PROFOSYONELLERE VE AMATORLERE hitap etmek icin hazirlanmis profosyonel sayfalarim olan www.ruki.org 1999 dan beri 24/365 aktifdir ve daha uzun,cok uzun yillar aktif olacaktir. Sevgiler. IYI BAYRAMLAR, IYI SENELER ruki
|
bravenet.com